Hunduppfödare av Border Collie

Jag bor på en jordbruksfastighet i södra Norrland, närmare bestämt Kilafors och har där förmånen att få jobba hemma. Jag fördelar min tid mellan min bokföringsfirma och jordbruket.

Sen 1982 har mitt största intresse varit får och vallhundar. I mitt fall är det Border Collie som gäller. Djurantalet har varierat genom åren men det ligger runt 100 tackor. Till hjälp att flytta dessa köpte jag min första BC 1982 och kände på en gång att det här med att jobba tillsammans med hund var livet. Alla jobb som ska göras med fåren sköter jag själv tillsammans med någon av mina hundar. Jag har sedan dess arbetat som hunduppfödare av Border Collie i liten skala.

Det är fascinerande vilken potential det kan finnas i en hund och att på bästa sätt försöka få fram alla positiva egenskaper och tona ner de negativa tycker jag är ett intressant jobb. Jag söker hundar som är mentalt stabila och har stor motor, kraft och vilja, är samarbetsvilliga med fin djurkänsla och har ett naturligt hämt. Har hittills bara haft en enda kull valpar. Har mest haft hanhundar.

Som extra krydda brukar jag också tävla en hel del. Målet är att ta sig till SM och Sverigecupen varje år om jag har en bra hund på gång. Har även varit med i Landslaget och det är givetvis en härlig känsla att få tävla för Sverige utomlands.

Jag brukar också hålla lite kurser i vallning eller ta emot hundar på träning.

Genom hundarna och fåren har jag lärt känna oerhört många underbara människor runt om i landet och även utomlands.

Lisbeth Iller Jonsson